Technische informatie

Het frame is de basis van de overkapping. Omdat wij voor kwaliteit gaan zijn de overkappingen gemaakt van een 6063-T6 aluminium legering. Deze aluminium legering is zeer geschikt voor een overkapping en kan veel gewicht dragen.

Alle frame onderdelen worden gepoedercoat op de dikte van 90 µm. Poedercoating is een elektrostatisch verfproces. Door de frame onderdelen te voorzien van een positieve lading wordt de negatief geladen poeder met perslucht op het frame gespoten.

De polycarbonaatplaten zijn 16 mm dik en zijn standaard 98 cm breed. De structuur van de polycarbonaat platen is de honingraatstructuur, ook wel XS-structuur genoemd. Deze structuur in combinatie met de 16 mm dikte maakt de platen zeer sterk. De polycarbonaat platen worden afsloten aan de bovenzijde met dichte dusttape en aan de onderkant voorzien van geperforeerde dusktape. Deze tape combinatie zorgt er voor dat de polycarbonaat platen kunnen ademen en condens tegengaan.

Het glas voor het dak is gemaakt van 4.4.2. glas, beter bekend als veiligheidsglas. Dit glas is zeer sterk en geschikt voor glazen daken. Het glas is gemaakt van twee lagen glas van ieder 4 mm en twee lagen PVB. De PVB folie werkt geluiddempend en functioneert bij een glasbreuk als een autoruit, waardoor er een ster ontstaat waar de PVB folie het glas bijeenhoud.

De fundering is van groot belang, een overkapping heeft een aardig gewicht en zonder voldoende fundering kan deze langzaam verzakken. De meest gebruikte fundering is de betonpoer, hier wordt echter niet altijd gebruik van gemaakt.

De betonpoer wordt ondergronds geplaatst om de staander vervolgens op te bevestigen. De staander is iets in de grond gezakt voor een zeer strakke afwerking.

Soms is een betonpoer niet mogelijk, dit kan meerdere redenen hebben. Zo is het mogelijk om een overkapping op een groot balkon of een vlonder terras te plaatsen. Hiervoor zijn losse voetplaten. Een losse voetplaat dient goed bevestigd te worden aan de ondergrond, die het liefst van beton is of een juist gemonteerd vlonder terras.

De breedte van onze overkappingen vallen iets breder uit dan de standaard hele meters. Dit komt door de breedte van de polycarbonaat platen in combinatie met de breedte van de tussenliggers. De Budget overkapping valt 3,5 cm breder uit dan de hele meter en de Premium valt 6 cm breder uit.

De breedte kan altijd tot een precieze afmeting worden ingekort, iets wat we als maatwerk kunnen uitvoeren. De breedte inkorten kan je natuurlijk ook zelf doen.

De diepte van elke overkapping wordt gemeten van de muur tot de binnenkant van de staander. Dit betekent dat de uitval niet als voorbeeld 3 meter is, maar 3 meter plus de breedte van de staander en een stukje van de uitstekende dakgoot. De netto leefruimte is dus gelijk aan de 2,5 meter, 3 meter, 3,5 meter of 4 meter uitval.

De staanders die mee geleverd zijn bij elke overkapping zijn 250 cm lang, deze kan je zelf inkorten tot de gewenste hoogte. OverkappingPlaza adviseert een doorloophoogte van 2,10 meter, 2,20 meter of 2,30 meter. Hierdoor blijft het mogelijk om de overkapping uit te breiden met bijvoorbeeld een glazen schuifwand. Door de doorloophoogte niet gelijk te houden aan de lengte van de staander, blijft er ook genoeg ruimte over om de staander met betonpoer goed in te kunnen graven voor een sterke fundering.

Het aluminium frame

Om het frame goed schoon te maken adviseren we de terrasoverkapping cleaner of het gebruik van lauw water met een spons of doek. Als vuil sterk is aangehecht moet dit voorzichtig worden verwijderd, de terrasoverkapping cleaner helpt hier bij nadat je het een paar minuten laten intrekken. Gebruik in geen geval schuurmiddelen of een schuurspons, dit beschadigt de lak. Spoel na het schoonmaken de overkapping goed af met water.

Het dak

Verwijder eventueel het grovere vuil van het dak zoals bladeren. De platen kunnen afgenomen worden met een zachte spons, doek of bijvoorbeeld een zachte dweil of een uitneembare zeem. Spoel het dak grondig af met water na het schoonmaken.

De goot

De goot van de overkapping heeft dezelfde schoonmaakbeurt nodig als de goot van het huis. Verwijder bladeren en ander grover vuil wat niet door de HWA buis afgevoerd kan worden.

Het aluminium frame

Over het algemeen is één keer schoonmaken per jaar voldoende. Wij raden aan om dit wel iets vaker te doen om te voorkomen dat vuil de kans niet krijgt zich te hechten.

Het dak

Het dak kan over het algemeen meegenomen worden als het frame wordt schoongemaakt. Mocht er veel beplanting of bomen in de buurt zijn, dan is het aan te raden om het dak met regelmaat schoon te maken. Een vuil dak laat minder licht door, schoonmaken is dus belangrijk wanneer je het licht niet wilt belemmeren.

De goot

De goot kan over het algemeen één à twee keer per jaar worden schoongemaakt. Als er veel beplanting of bomen in de buurt van de overkapping staan is een extra schoonmaakbeurt nooit verkeerd om de bladeren uit de goot te verwijderen.

Dit verschilt per overkapping, bij de Budget overkapping haal je de polycarbonaat platen uit de overkapping. Als dit is gedaan kan je zeer gemakkelijk met de ladder naar boven om zo te doen wat gedaan moet worden.

Bij de Premium overkapping hoeven de polycarbonaat platen er niet per se uit. De tussenliggers van het Premium model zijn een stuk sterker dan van de budget. Door het plaatsen van stevige planken op de tussenliggers met doeken of rubber ertussen, ter voorkomen van het beschadigen van de poedercoating, dan kan er makkelijk over deze planken gelopen worden. Dit kost aanzienlijk minder tijd en werk dan het verwijderen van een polycarbonaat plaat om de ramen te kunnen lappen of de kozijnen te voorzien van een verse laag verf.